HELEBCE

Şüphesiz ki Helebce dünyanın en büyük insanlık suçunun yani kendini savunma imkânı bulunmayan çok sayıda insanın acımasızca öldürülmesinde insafsızlık kredisinin sonuna kadar kullanıldığı bir insanlık trajedisidir.


Önceleri Güney Kürdistan'da Süleymaniye'ye bağlı bir ilçe olup 2014'te il statüsü verilen Helebce'de İran - Irak savaşı sırasında 16 Mart 1988 tarihinde Saddam Hüseyin önderliğindeki BAAS rejimi tarafından gerçekleştirilen ve 3 saat süren zehirli gaz bombardımanı sonrası çoğu çocuk ve kadın olan 6. 357 kişi zehirlenerek ya da yanarak öldü, 14. 765 kişi ağır derecede yaralandı. WHO'nun raporuna göre bu kimyasal saldırı, günümüze kadar 43. 753 kişinin ölümüne, 61. 200 kişinin de sakat kalmasına sebep oldu.


Kürtler arasında dinledikçe insanın tüylerini diken diken eden ve en çok bilinen ağıt Şivan Perwer'in "Helebce"sidir. Orada "bombalar yağıyor, her yanı gaz (hardal gazı, sinir gazı ve siyanit gazı) kaplamış" der. O gaz elma kokuyordu. Evet elma kadar ölüm de kokuyordu o gaz. Korunmak için naylon torbalarda saklanmalarına rağmen hemen etkisini gösteren gaz binlerce insanın şehâdetine sebep oluyordu.


Kürt sanatçı Hesen Şerîf, Saddam için şöyle söylemişti: "Me digotî Hîtler yê mirî, carek dî şîn nabîtin. Me nizanî dê kurê wî li Bexda mezin bîtin. "(Hitler'in öldüğünü, artık dirilmeyeceğini zannettik. Oğlunun Bağdat'ta büyüyeceğini bilemezdik). Helebce'den önce daha büyük kıyımlar yaşayan Kürtler bile Saddam'ın, Hitler'i aratmayan bu yabaniliği onlara yaşatacağını asla tahmin edemezdi.


Helebce Katliâmı'ndan 3 gün sonra içinde Türkiye'nin de hazır bulunduğu İslâm Konferansı Teşkilatı Kuveyt'te toplantı yaptı ve 3 gün önce Helebce'de insanların hunharca katledilmesini dile getirmesini geçtim orada bir olayın cereyan ettiğini dahi dile getiremediler. Ne tevâfuktur ki başka bir Kürt Katliâmı'ndan 3 gün sonra sessizlik de olmaz bilakis havaî fişekli kutlamalar yapılır. Evet o katliâm havadan bombaların atıldığı yılbaşından sadece 3 gün önceki 28 Aralık 2011'de vuku bulan Roboskî'dir.


"Zulme rıza göstermek de zulümdür" ve "haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır" ilkelerine sahip dînin mensupları sözkonusu Kürtler ise tek ağızdan sessizliği haykırmayı çok iyi bilirler.


16 Mart Kürtlerin kara günü. Dolayısıyla Kürtlerin millî bayramı Newroz hep bir burukluk içinde kutlana gelmiştir. Kara bayram tabiri Kürtlerde çok yaygındır. Her bayram öncesi evlatlarını vermiştir toprağa çünkü. Bunun içindir ki hiçbir insanın ölümüne sevinmeyen Kürt milleti kendilerine acı katliâmlar yaşatan Saddam'ın bir bayram sabahı idam edilmesini sevinçle karşılamıştır. Bizzat onun idamı bayram olmuştur Kürtler için.


Helebce halâ elma kokuyor. Ve halâ ölüm kokuyor Helebce'de soykırım yapan katiller. Helebce'de hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum..



Helebce'yi bugün ağıtlar ağırlar. 

Ne gözyaşları dindi ne de ağrılar.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HEVPEYVÎNEK LIGEL ÇOMAN HERDÎ DERBARÊ FEMÎNÎZMÊ DE

MERASÎMA PÎR ŞALYAR

Bağımsızlık Referandumu Başarılı Oldu Mu?